Pernah Gagal, Datuk Fazley Yaakob Tayang Keputusan SPM Di Instagram!

Penyanyi dan selebriti chef Datuk Fazley Yaakob menasihati mereka yang tidak mencapai keputusan yang diinginkan di Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) supaya jangan putus asa dan mengejar impian mereka.

“Ramai juga yang PM saya kerana kecewa dengan keputusan masing2 kerana tidak mendapat apa yang di harapkan. Saya faham bagaimana perasaan mereka” kata Fazley dalam satu posting Instagram semalam”

Fazley, yang memperoleh keputusan SPM pada tahun 1995, mendedahkan keputusan SPM nya di mana dia mencatat 8A, yang terdiri daripada 7A1 dan A2.

 

Hari ni ramai students yang telah pun mendapat result #SPM mereka, tahniah buat semua yang telah berjaya melepasi satu cabaran besar di dalam dunia akademik. Ramai juga yang PM saya kerana kecewa dengan keputusan masing2 kerana tidak mendapat apa yang di harapkan. Let me share with you mine: in 1995 (Sistemnya A1,A2, C3), saya mendapat 8As; 7A1 dan 1A2. Well, the situation was similar for us all during that year, semua orang telah pun berusaha sehabis baik tetapi keputusan yang keluar tidak semestinya apa yang kita harapkan 100%, jangan kecewa! Ini baru permulaan, work smart towards your future, you have just opened the ‘door of life’, SPM anda menjadi kunci tidak kira apa jua keputusannya. Be positif, dan jangan mudah mengalah. Saya ingin menjadi seorang peguam ataupun arkitek, tetapi semua universiti yang saya apply hanya offer saya Accounting & Finance dan itulah yang saya teruskan akhirnya di Victoria University of Wellinton New Zealand akhirnya. Namun kini? Saya juga graduan dari Le Cordon Bleu (Paris) dan University of Reims Champagne-Ardenne (France) yang akhirnya membantu saya menceburi bidang yang tidak pernah saya jangkakan, iaitu culinary. Do the best that you know! Nothing in life is set in stone! – Photo semasa class reunion SJI baru-baru ini

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on

“SPM hanya permulaan perjalanan dalam kehidupan dan pelajar harus mengambil kesulitan mereka sebagai satu cabaran untuk berusaha lebih keras untuk peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan seterusnya.”

Pernah Gagal Untuk Memohon Melanjutkan Pelajaran Dalam Bidang Undang-Undang

Fazley mendedahkan bahawa dia pernah bermimpi untuk menjadi seorang peguam dan seorang arkitek, tetapi gagal mencapai mereka.

“Saya telah memohon kepada beberapa universiti untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang atau seni bina tetapi saya hanya ditawarkan perakaunan dan kewangan. Akibatnya, saya mengambil keputusan untuk ke Victoria University di Wellington, New Zealand.”

Tidak lama kemudian, Fazley jatuh cinta dengan seni kulinari dan mengikuti kursus kulinari di Le Cordon Bleu, Paris dan Universiti Reims Champagne-Ardenne, juga di Perancis. – SL

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

 

Sumber : Instagram Fazley Yaakob

Pautan Menarik

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*